Gyakran ismételt kérdések

Miért kellenek légbevezetők?

Az égéshez és az égés termék elszállításához szükséges mennyiségű friss levegő után pótlás.

Miért van szükség kéménybélelésre?

Az égéstermékből kicsapódó  kondenz víz összegyűjtésére szolgál mely nagymértékben, roncsolja a kémény szerkezetét, a kémény gáz tömörségének biztosítására.

A kandallóhoz a kéményt ki kell bélelni?

Szilárd tüzelésre alkalmas kémények esetében is jelentkezik a kondenz víz kicsapódás ez a korommal keveredve egy kátrányosodás folyamatot, indít el a kémény kürtűben. Ha bélés csővel van ellátva ez a megtapadás, nem tud létre jönni, ezért javasolt a kandalló kémény bélelése is. Magyarországon a kismérető tömörtéglának nincs érvényes EMI minősítése kéményépítésre csak köpeny téglaként.(EMI minősített béléscső körbe falazásához, szigeteléséhez) Mivel az érvényben levő építési szabályok előírják, hogy kéményt csak EMI minősített anyagból lehet építeni.

Mi az összefüggés a kémény és a készülék között?

Minden készülékhez méretezni kell a kéményt, mert egy kis teljesítményű készülékhez nem megfelelő egy nagy átmérőjű kémény vagy ugyan ez fordítva.

Mi a kéményméretezés?

Hő és áramlás technikai számítás. Egy program segítségével kiszámoljuk, hogy a keletkező húzat kisebb vagy nagyobb, mint a keletkező ellen állás.(Tehát a kéményműködő képes vagy nem.)

Miért van füstmérgezés?

Az esetek 99%-ban az emberi nem törödömség és felelőtlenségből adódik, hogy a kéményen keresztül nem távozik az égés termék.

* légbeeresztők eltömítése
* konyhai szagelszívó, fürdőszobai pára elszívó utólagos beépítése
* a régi nyílászárok fokozott légzárású nyílászáróra való cseréje és a levegő után pótlásról való gondoskodás hiánya
* szabálytalan és engedély nélküli bekötések és rákötessek, kéményfelújítások
* nem megfelelő kitorkolási magasság

Mi az első teendője egy leendő házépítőnek, hogy ne legyen később gondja a kéménnyel?

2000 óta, már tervet is jóvá kell hagyatni, jó esetben a tervező kimerítő leírást ad a kéményről. Arra kell figyelni, hogy a kivitelező kövesse a leírást. Érden egy tájékoztatót is adunk, ami remélhetően eljut az építtető kezébe, és az el is olvassa. Abban az esetben, ha bármi nem tiszta érdemes a területileg illetékes kéményseprő szakemberrel egyeztetni. Nagyon fontos, hogy ne a szomszéd, vagy más szakembernek hitt valaki tanácsát kérjük, mert mint tudjuk kibicnek semmi sem drága. Többször előfordult már, hogy azért lebontottak kéményeket, mert valaki azt mondta, hogy a kéményseprő úgy sem veszi majd át. Ami nem biztos, hogy igaz, ezért Érd területén csak az ÉVÁÉP kht fényképes igazolvánnyal ellátott szakemberre által kiállított szakvéleményben leírtakat érdemes figyelembe venni.


Van esetleg olyan, amit már a tervkészítés előtt érdemes tudni?

Sok szempont van, amit érdemes figyelembe venni. Ezekkel a szempontokkal a tervezők is tisztában vannak, de sokszor kénytelenek kompromisszumot kötni, ami miatt nem mindig a legjobb helyre kerülnek a kémények. Például – a teljesség igénye nélkül -,

· Ha külső falba, akkor hőszigetelés kell, mert lehűl a füstgáz

· Ha főfalba, akkor a vasbeton koszorúval ki kell kerülni a kéményt, mert beton vagy betongerenda a kéménytestbe nem nyúlhat be, annak végig téglából kell lennie

· A fatetőszerkezetnek 12 cm-re kell lenni a kéménytesttől, és például egy él elemet nem egyszerű kiváltani.

· A kéményt úgy kell elhelyezni, hogy tisztíthatósága megoldható legyen. A padlástérben kb. egy méter magasan tisztítóajtó, vagy tetőkibúvó gerinc és kémény közé történő beépítésével. Többlakásos háznál nem szabályos, ha a padlásra csak a felső lakáson keresztül lehet feljutni.

· Ha a gázkészüléket fürdőszobában helyezik el, akkor a kéményhuzat fenntartása miatt, állandó friss levegő utánpótlást kell biztosítani, ami hűti a helyiséget.

· Az építési törvény előírja tartalékfűtés lehetőségének biztosítását. Az épülő tartalék kéményt célszerű olyan helyre kell elhelyezni, hogy például szobát vagy nappalit lehessen fűteni.


Építés közben kötelesek vagyunk kihívni a kéményseprőt?

Kötelező kérni a vizsgálatot, a kéménytest bevakolása előtt. Ajánlatos azonban a kémény építésének megkezdésekor is egyeztetni a helyszínen a kőműves bevonásával.


Mi a teendője a tulajdonosnak, hogy ne Ő legyen az elmaradásért hibás?

Ki kell írnia a házszámot, vizsgálatkor be kell mutatnia a komplett építési engedélyt, ki kell fizetnie a vizsgálat díját a helyszínen, és természetesen be kell engednie a kéményvizsgálót. A kémény szakemberrel úgy egyezett meg, hogy a kéményseprő szakvélemény teljeskörű ügyintézés benne van az árban. Tehát a kéményseprő szakvélemény ügyintézése ez esetben a szakemberre hárul.

Ki építhet, javíthat kéményt?

Csak szakember. A tevékenységi körök között szerepelnie kell az „egyéb speciális építés”-nek. TEÁOR 45.25. Sok kontár van, ezért vigyázni kell.


A kémény építéséhez milyen anyagokat lehet felhasználni?

Csak műbizonylattal rendelkező, ÉMI által bevizsgált, és kéményépítésre alkalmasnak talált anyagokat. Vigyázni kell, például a mostanában nagyon divatos műkő fedkővel, mert a gáz égésterméke szétmállasztja, és a kürtőbe esetleg beeső nagyobb darab, dugulást, és ezzel füstgázmérgezést idézhet elő.


Muszáj ilyen szigorúan venni az előírásokat?

Szerintem igen. Nagyon veszélyes a gázkészülékek használata, ha nem biztosított az égéstermék maradéktalan elvezetése. Egy esetleges baleset esetén pedig megvizsgálják, ki kivitelezte, ki vette át, és hogyan a kéményt.


Mire vállalunk garanciát?

A munkánkra és a miáltalunk beszerzett anyagokra.


Honlapkészítés Systech Global Kft.

bestread full article